Nedir? - Nasıl?

Tahvil Nedir? Tahvil Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazımızda tahvil nedir, tahvil çeşitler nelerdir konularında bilgilendirme yapacağız. Günümüzde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli yatırım güçlerine başvurmaktadırlar. Bunların en yaygın olanları arasında ise tahviller gelmektedir. Bu da insanlarda tahvil nedir  sorusunu uyandırmaktadır. Kısaca tanımını yapacak olur isek bazı kurum ve kuruluşların belirli zaman aralıklarında kendilerinin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla halk için öne sürdükleri ve borçlanma adı altında çıkarmış oldukları senetler tahviller. Bu senetler gerek şirket gerek ise bireyler açısından fayda sağlamakta olup, bu sayede de şirket açıkları olan finansman ihtiyaçlarını halk tarafından sağlamış olurlar.

Tahvil Nedir?

Tahvillerin kar amaçlı kullanılmasından bahsedecek olursak; şirketlerin finansman ihtiyaçları doğrultusunda piyasa sunmuş oldukları tahviller halk tarafından satın alınır. Belli bir süre için alınan bu tahviller daha sonra süreleri dolduktan sonra iade edilir ve bu iade sonrasında tahvili alan kişiler de belli oranlarda bir kay payı almaktadırlar. Tahvil nedir soruna cevap olarak bu örnekleri size verir iken tahvil nasıl olur şirket tahvillerini nasıl çıkarır sorusuna cevap verelim. Bir şirket kurdunuz şirketinizin finansmanını oluşturdunuz. Belirlenen finansmanlar doğrultusunda şirketinizin finansman açığı olduğunu tespit ettiniz. Daha sonra şirket tahvil çıkarma yolunu seçer ise bu durumu Sermaye Piyasası Kurumu’na finansman açıklarını ve bunun sonucunda tahvil almak istediklerini bu kuruma bildirmek zorundadırlar. Daha sonra bu kurum tarafından onaylanırlar ise şirket tahvil çıkarma yoluna gidebilir. Belirli türlerde tahviller vardır. Şirketin durumuna göre bu tahviller hazırlanır. Peki bunlara örnek tahvil nedir sorusunu soracak olursanız bu tahviller şu şekilde sıralanır.

tahvil
tahvil

Tahvil Çeşitleri Nelerdir?

  • Devlet Kurumları ve Özel Sektör İçin Hazırlanan Tahviller: Devlet tahvillerin adına devlet bonosu ya da hazine bonosu da denilmektedir. Özel sektörlerin hazırlamış oldukları tahviller de ülkemizde çalışmalarını sürdüren özel şirketler tarafından çıkarılmaktadırlar.
  • Primli ve Başa Baş Olan Tahviller: Bu iki tahvil arasındaki en önemli etken nominal değerlerdir. Nominal değer oranının tahvil değeri ile denk olması durumuna başa baş tahvil, nominal değerinin denk olmaması durumuna ise primli tahvil denilmektedir.
  • Hamiline Yazılı Tahviller ve Nama Yazılı Tahviller: Tahvilde isim var ise nama, yok ise hamiline tahvildir.
  • İkramiyeli Olan Tahviller: Satış sonunda alıcıya ayrıcalık sağlanan tahvildir.
  • Garantili ya da Garantisiz Tahvil: Satıştaki tahvillere şirketler kefil oluyor ise garantili kefil olmuyor ise garantisiz tahvillerdir.
  • Sabit faizli ya da değişik faizli tahviller: Sermaye Piyasası Kurumu tarafından bir faiz oranının verilmiş olup olmaması durumudur.
  • İndeksli Tahviller: altın ya da döviz kuruna endeksli tahvillerdir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Üniversitede gördüğüm derslerden dolayı tahvil hakkında biraz bilgim vardı fakat tahvil çesitlerini bilmiyordum bu makale çok faydalı geldi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu