Provizyon Nedir? Provizyondaki İşlem Ne Demektir?

Kredi kartı ile yapılan işlemlerde sık sık karşılaştığımız provizyon, provizyondaki işlem gibi terimler ne anlama geliyor, hangi amaçlarla kullanılıyor, provizyondaki işlemler için ne yapabiliriz gibi soruları bu yazımızda değerli takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Makale İçeriği
Provizyon Nedir?
İlk olarak provizyon nedir diyerek başlayalım. Provizyon, bankacılık işlemlerinde para çekme, kredi kartı kullanma ile diğer mali işlemlerin güvenliklerinin sağlanabilmesi amacıyla elektronik ortamda yapılan kontrollerdir. Örnek vermek gerekirse, kredi kartı ile harcama yapmak arzu ettiğiniz esnada elektronik ortamda kredi kartına ait limitin olup olmadığı, çalıntı veya iptal durumunda bulunup bulunmadığı gibi işlemler kontrol altında tutulur. Bu kontroller çok önemlidir. Kullanıcı bu işlemlerin farkında olmasa da, tüm kontroller mutlaka banka tarafından yapılır. Eğer yeterli limit yoksa veya şüpheli bir durum var ise, bildirim POS cihazı üzerinden geri gelir. Yani provizyon alımı reddolur.
Eskiden provizyon işlemleri için kullanıcılara işlem yapılmadan önce bilgilendirir, işlem yapıp yapmamak istediği sorulurdu.Yani banka, hesabınızdaki paranın çekilmek istenmesi sırasında hesap sahibine veya karşı bankaya ulaşır, çekilmek istenilen tutarın hesapta olup olmadığı sorulurdu. Ancak günümüzde her şey gibi bankacılık işlemleri de elektronik ortama geçtiği için provizyon alımları hem çok hızlı, hem de kimse fark etmeden online ortamda gerçekleştiriliyor. Online ortamda gerçekleştiği için çok hızlı ileriliyor.

Provizyondaki İşlemlerin Harcama Dökümüne Yansıması
Provizyondaki işlemin onaylanması için günümüz teknolojisi ile maksimum 24 saat gerekmektedir. Yani harcama sonrası provizyonda bekleyen işlemler ortalama 24 saat sonra harcama dökümleri arasına girer. İnternet bankacılığı veya mobil uygulama üzerinden kredi kartı harcama dökümlerinize bakarsanız, gün içerisindeki harcamalarınız halen provizyonda bekleyen işlemler alanında iken, bir gün önce yaptığınız bir işlem var ise, halihazırda harcama dökümü listesine geçmiş olacaktır.
Provizyonda bekleyen işlemler kimi zaman harcama listesine geçerken, 24 saatten çok zaman alabilir. Böyle durumlar bankalar aracılığı ile gerçekleştiği için yaşanabilir. Bu konu da daha ayrıntılı bilgi almak dilerseniz, bankanız ile görüşebilirsiniz. Ayrıca provizyonda bekleyen işlemler, kredi kartınızdan sizin bilginiz olmadan harcama yapılıp yapılmadığını gösterdiği için önemlidir. Eğer herhangi bir şüpheli durum gördüyseniz, bankanızın müşteri hizmetlerini hemen arayarak, ilgili işlemi iptal ettirebilirsiniz. Eğer işlem yapılıp tamamlandıysa harcama itirazı yapmanız gerekmektedir. Bir sonraki yazılarımızda bu duruma da değineceğiz.
Provizyondaki İşlem İptal Edilebilir Mi?
Provizyon bir ön onay işlemi olduğu için provizyondaki işlem iptal edilebilir. Size ait olmayan bir harcamayı gördüyseniz ilgili bankaya ulaşarak yapılan harcamaları iptal ettirebilirsiniz.
Önerilen Yazı: Drone Pilotluğu Nedir? Nasıl Olunur? Geniş Rehber
provizyon nedir bilmiyordum konu hakkında bilgi sahibi oldum gayet güzel açıklanmış gerekli tüm bilgileri buldum teşekkürler
Baya siteye girdim çıktım ama en detaylısını buldum. Burdan öğrendikten sonra iş yapacagım kişinin risk raporuna baktırdım. çıkan raporda olan sıkıntıları görünce vazgeçtim.”
provizyon işlem bankaların olası bir hırsızlık durumunda aldığı bir önlemdir. sizin hesabınızı kontrol etmesi olayıdır diye biliyorum. üstte daha açık ve net anlatılmış teşükkür ederim.