KYK Kredisi Silinecek Mi?

KYK Kredisi silinecek mi? KYK kredisi çekenlerin kredisi ne zaman iptal olur? 2021 güncel gelişmeler ile erteleme tarihleri ve borç ödemeleri hakkında
KYK kredisi, Türkiye’de devlet tarafından üniversite öğrencilerini eğitim süreleri boyunca desteklemek amacıyla verilen ve mezun olduktan 2 yıl sonra da eşit taksitlerle geri ödemesinin yapılması zorunlu olan bir öğrenim destek paketidir. Öğrenim kredisi olarak da adlandırılan bu kredilere, ödeme döneminde herhangi bir faiz yansıtılmazken, enflasyon miktarı oranında küçük bir ekleme yapılabilmektedir. Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca parayı rahatlıkla kullansalar da, iş mezun olup da krediyi geri ödemeye geldiğinde oldukça zorlanmaktadırlar. Özellikle 2 yıl içinde iş bulamamış olan bireyler, taksitlerin geri ödemesinde büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Hükümet ya da cumhurbaşkanı dilerse kredi borçlarını affedebilmektedir. Geçmişte bunun örneklerine rastlamak mümkündür. Kredi borçlarının affı konusu, özellikle de seçim dönemlerinde sıklıkla dile getirilmektedir.
Makale İçeriği
KYK Kredisinde Silinme Yok, Erteleme Var
Normal şartlar altında bile iki yıl içerisinde iş bulup KYK kredisini ödemekte zorlanan öğrenciler, yakın zamanda meydana gelen coronavirüs nedeniyle tamamen iş umutlarını yitirdiler. Çalışanların birçoğu ise bu dönemde işlerinden çıkarıldılar. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyada neredeyse ayak basmadık ülke bırakmayan coronavirüs salgını, Türkiye’de de sosyal ve ekonomik hayatın bozulmasına neden olmuştur. Bu durumda KYK kredisini ödemesi gereken öğrenciler, ödeyemez hale geldiklerini özellikle sosyal medya üzerinden örgütlenerek, seslerini duyurmaya çalışarak kredi borçlarının affedilmesini istedi. Son açıklanan torba yasada öğrenciler af beklerken, bekledikleri olmadı. Torba yasada, öğrenim kredileri için af değil, ödeme erteleme ve yapılandırma imkânlarının sağlanacağı belirtildi.
KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Hâlihazırda yürürlükte olan yasaya göre, öğrenim kredilerinin mezuniyetten 2 yıl sonra eşit taksitler halinde geri ödenmesi gerekmektedir. Üçüncü yılın başlangıcıyla birlikte, kredi ödemelerinin ilk taksiti de başlanmış olmalıdır. Eğer öğrenciler üçüncü yıl içerisinde ödeme yapmaz ve geciktirirlerse, 1 yıllık süre için yüzde 1,40 gecikme faizi eklenerek borç vergi dairesine devredilir. Birey bu durumda 1 yıllık kısmı vergi dairesine, kalan kısmı da krediyi aldığı bankaya ödemesi gerekmektedir. Ancak bir sonraki yılda da ödeme yapılmazsa borcun kalan kısmına da gecikme faizi eklenerek, tamamen vergi dairesine devredilir. Bu süreçten sonra ise borcun ödenmemesi durumunda yasal yollar devreye girmektedir.