Kredibilite Nedir?

Kredibilite nedir? Kredibilite neye göre belirlenir ve bankaların kredi verirken kıstar aldığı bu terimin kısaca tanımı nedir? 2021 Güncel bilgilerle yanıtladık.
Bazı sebeplerden dolayı nakite ihtiyaç duymamız durumunda ilk aklımıza gelen seçeneklerden biri bankalara kredi başvurusunda bulunmak olur. Bir çok banka daha fazla müşteriye ulaşmak amacıyla uygun faiz oranları ve vade seçenekleriyle kredi imkanı sunmaktadır. Şahıslarda bu imkanlardan faydalanmak için bu imkanları değerlendirmek ister.
Makale İçeriği
Kredibilite Nedir?
Kredi kullanmak isteyenler kendisi için en uygun bankayı ararken, bankalar da kredi talep eden müşteriler için bazı kriterlere dikkat etmektedir. Banka müşterisinin kredi ihtiyacını karşılarken, kendisini de garantiye almak ister. Bu yüzden kredi talebinde bulunanlarla ilgili bazı araştırmalar yapar. Müşteri ister bireysel, ister kurumsal olsun mutlaka araştırması yapılmaktadır. Bu noktada kişinin ya da kurumun kredibilitesi incelenmektedir.
Bankalar İçin Kredibilitenin Önemi
Kredibilite; şahıs ya da kurumun geçmişinde bankalar ile alakalı ödeme durumlarının tümüdür. Banka müşterinin krediyi çekmesi durumunda ödemelerini yapıp yapamayacağı konusunda araştırma yapar ve kredinin onaylanıp onaylanmayacağına karar verir. Baş vuru yapan müşteri daha önce çalıştığı bankalarla ve baş vuru yaptığı bankayla ilgili ödemelerini ne kadar düzenli yaptığı incelenir.
Bu araştırma sonucunda kredibilitesi düşük ise bu banka için sıkıntı olabilecek bir durum demektir. Kredibilitesi düşük olan müşteriye, bankalar kredi vererek riske girmek istemez ve kredi talebi onaylanmaz.Ödemelerini düzenli yapan ya da daha önce hiçbir bankayla sorun yaşamamış olan müşterilerin kredibilitesi yüksektir ve bankalar bu müşterinin kredi talebini onaylar.
Kredi notu nasıl hesaplanır? Bankalar neye göre kredi veriyor?
Kredibilite Neye Göre Belirlenir?
Bankalar, çeşitli sebeplerden dolayı kredi talebinde bulunan müşterilerinin kredibilitesini araştırarak, ödeme konusunda ne kadar güvenilir olduğunu araştır. Bu araştırmayı yaparken Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan kayıtlar incelenir. Bu kayıtlarda;
- Müşterinin geçmişte kullanmış olduğu krediler,
- Kullandığı kredileri ne kadar düzenli ödeyip ödemediği,
- Kapanmamış olan ve devam eden kredilerin durumu yer alır.
Bu kayıtlara göre Kredi Kayıt Bürosu tarafından kurulmuş olan Findeks tarafından müşterinin durumu ve kredibilite puanı belirlenir. Bu puan ne kadar yüksekse bankaların müşterinin kredi talebini onaylama ihtimal o de o kadar yüksektir. Findeks tarafından kişi veya kuruma düşük puan verilmişse bankalar kredi başvurusuna olumlu sonuç vermez.
Kredibilite terimini kısaca açıkladığımız bu yazımız sonrasında Kredibilite hesaplama başlıklı yazımızı da incelemenizi öneriyoruz.
Kredibilite hakkında pek Bi fikrim bu makale sayesinde bilgi sahibi oldum çok yararlı oldu ve daha birçok bilgi bu sitede emeği geçenlere teşekkür ederim