
Kredibilite hesaplama araçları ile kredi skoru öğrenme ve kredibilite yükseltmek, kredibilitenizi öğrenmek için neler yapmalısınız? 2021 Güncel bilgilerle yazdık.
Kredi Kayıt Bürosu tarafından müşterinin başvurusunu değerlendirmek amacıyla bazı kriterlere göre verilen puana kredibilite denilmektedir. Belirlenen bu puana göre müşterinin kredi başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağına karar verilir. Yani kredibilite bankanın müşteriyi tanımasını sağlar. Kişi veya kurumun kredibilitesi düşükse bu müşterinin riskli olduğunu gösterir ve banka bu müşterinin kredisini onaylamaz.
Makale İçeriği
Kredibilite Hesaplama
Kişinin kredibilitesinin tespit edilebilmesi için daha önce kredi ya da kredi kartı kullanmış olması gerekir. Müşterinin bankalarla ne kadar düzenli çalıştığına bakılarak kredibilitesi hesaplanır. Daha önce hiçbir banka ile çalışmamış olan müşteriler için bir kredibilite hazırlanamayacağı için banka bu müşteri hakkında bilgi alamaz. Banka kendini riske atmamak için bu kişinin kredi talebini onaylamak istemeyebilir.
Kredibilite Neye Göre Hesaplanır?
Kredi Kayıt Bürosu bünyesindeki Findeks tarafından toplanan veriler kişi ya da kurumun kredibilitesini belirlemektedir. Findeks notunuz ne kadar yüksekse kredibiliteniz de o kadar yüksektir.
Başvuru yapan kişinin kredisini onaylamadan önce belirlenen kredibilite bazı hususlar incelenerek belirlemektedir.
- Müşterinin diğer bankalardan kullandığı krediler incelenir. Kullanmış olduğu kredilerin ödemelerini ne kadar düzenli yaptığı belirlenir. Kredinin ödemelerini yaparken gecikme ya da aksamalar olup olmadığına bakılır.
- Müşterinin icralık bir durumu var olup olamadığı ve daha önce bir icra olayı yaşayıp yaşamadığı araştırılır.
- Müşterinin gelir durumuna bakılır.
- Müşterinin kullandığı kredi kartlarını düzenli ödeyip ödemediği incelenir. Daha önce kredi kartları ile ilgili gecikmeler yaşanmış ve müşteri kara listeye alınmışsa bu durum kredibiliteyi olumsuz etkilenmektedir Bu nedenle kredi kartı ödemelerinin düzenli yapılması, son ödeme tarihinin geçirilmemesi ve ödemelerin asgari tutarın üzerinde yapılmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Finansal durumu incelenerek karşılıksız çek, senet gibi olumsuz bir durumunun olup olmadığı incelenir.
Kredibilite Nedir? Kredibilite Ne Demektir? Tıklayın.
Kredibilite Yükseltmek İçin Neler Yapılır?
Kredibilitenizi yükseltmek isterseniz en önemli hususlardan biri çok sık kredi başvurusu yapmaktan ve kredi kullanmaktan uzak durmaktır. Düşük kredibilite notunuzu yükseltmek için, kredi borçlarımızı temizleyerek, geciken kredi kartı borçlarınızı ödemeniz gerekmektedir.
Kredibilitenizin yüksek olması için;
- Banka hesabınızı hareketli tutmak, vadesiz hesap açmak, para yatırıp çekmek,
- Bankalara otomatik ödeme talimatı vermek,
- Kredi kartı kullanmak ve ödemelerine dikkat etmek,
- Gelirin yüksek tutulmasını ve belgelendirilmesini sağlamak gerekir. Bütün bunlara özen gösteren kişi ya da kurumların kredibilitesi yüksek olacağı için kredi talebi de kolaylıkla onaylanacaktır.

Kredibilite Not Dereceleri
Findeks tarafından belirlenen kredibilitenin 5 kademesi vardır.
Bu kademeler:
- Çok riskli: 0 ile 699 arasındaki puandır.
- Orta riskli: 700 ile 1,099 arasındaki puandır.
- Az riskli: 1,100 ile 1,499 arasındaki puandır.
- İyi: 1,500 ile 1,699 arasındaki puandır.
- Çok iyi: 1,700 ile 1,900 arasındaki puandır.
Kredibilite notunuzu öğrenmek için Kredi Kayıt Bürosu ya da Findeks’in resmi internet sitesi üzerinden güvenli ve güncel bilgiye ulaşabilirsiniz. Başvuru yapmanız durumunda bu bilgiyi bankaya sizin sunmanıza gerek yoktur. Banka kendi sisteminden bu bilgiye ulaşabilmektedir.