Banka - Kredi

Kredi Puanım – Kredi Notum Kaç Olursa Kredi Çekebilirim?

Kredi notum kaç olursa kredi çekebilirim? Kredi notu risk gruplarına göre kredi tutarı nasıl değişir? 2021 Kredi puanı ücretsiz öğrenme yöntemleri nelerdir?

Kredi notu yasası çıktığından bu tarafa bankalar için en önemli kriter olarak bu görülüyor. Ne gelir seviyeniz, ne mal varlığınız kredi almanız için yeterli derecede önemli değildir. Tabi tek başına yeterli bir kriter olmasa da bankaların ilk baktıkları nokta kredi notu oldu.

Kredi notu sistemi 0 ile 1900 puan arasında değişen ve 5 kategoriye ayrılan yapısı ile insanların bankalar ile olan ilişkilerini sınıflandırmaya yarayan bir yapıdır. Bu yapıda ileriye gitmek yani güvenilir bir insan olmakta, kredi verilmeyecek bir kişi olmakta size bağlıdır. Bunun için bazı kriterlere dikkat etmelisiniz. Özellikle kredi çekmeniz gerekiyorsa seviyeniz ortalamanın üzerinde olmalıdır.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu nedir, sorusuna verilecek en basit cevap kişinin banka ile olan kredi geçmişinin bir özetidir. Tabi burada sadece mevzu kredi değildir. Kredi kartı, çek, senet ödemeleri, fatura ödemeleri, çekilen kredilerin ödeme süreleri bu nota direkt olarak etki etmektedir.

Puanlama her ay sizin ödemelerinizden sonra yapılarak BDDK’nin sistem için kurmuş olduğu KKB’ye gönderilmektedir. Bu sistem tüm bankalar tarafından desteklenen ortak bir havuzdur. Bu sayede hangi bankaya giderseniz gidin puanınız aynı çıkmaktadır. O nedenle bir kredi verilirken bakılacak en önemli nokta burası olarak kabul edilir. Kredi notunuz ile çekeceğiniz miktarın arasında bir bağlantı yani bir denge olması sizden istenecektir. Kredi notu sistemi aşağıda ki gibi sıralanmaktadır.

  • 0-699 – En Riskli Grup
  • 700 – 1099 – Orta Riskli Grup
  • 1100 – 1499 – Az Riskli Grup
  • 1500 – 1699 – İyi Grup
  • 1700 – 1900 – Çok İyi Grup

Kredi Notu Nedir? Nasıl Öğrenilir? Tıklayıp öğrenebilirsiniz.

Kredi Notunun Hangi Seviyesinde Kredi Çekilebilir?

Kredi notu sıralaması yukarıda ki gibidir. Adında da anlayacağınız gibi sizler puanınıza göre bankaların gözünde en riskli ve çok iyi sıralaması içerisinde yer alacaksınız. Burada sizin karakterinizden daha çok bankaya olan sorumluluklarınızı yerine getirip getiremediğinize bakılmaktadır. Çektiğiniz krediyi ödüyor mu, kredi kartı ödemelerinde gecikme oluyor mu, çek ve senet ödemeleri, otomatik ödeme talimatları gibi birçok detaya bakılarak bu puan size veriliyor.

Her gruba bankalar tarafından kredi verilir. Ancak bir kefil ya da teminat vermeden kredi çekmek istiyorsanız en azından az riskli yani 1100 ile 1499 puan arasında yer almanız istenir. Tabi bu çekeceğiniz miktarla da alakalıdır. Her müşterinin bankaların gözünde bir kredibilite limiti vardır. Bu sizin geçmişte yaptığınız ödemelere, kredi kartı limitinize göre belirlenmektedir. Kredi limiti 10 bin TL olan birisi Az Riskli grupta 100 bin TL kredi için başvursa dahi olumsuz sonuç alabileceğiniz unutmamalısınız.

Kredi Notunu Etkileyen Noktalar

Kredi notunuzun gerekli seviyede olması ya da olmaması tamamen sizin elinizdedir. Bankalar bunun için sınıflandırmalar yapmaktadır. Tüm noktalara dikkat ederek sizde puanınızı yukarı çıkarabilir ve istediğiniz krediyi rahatça alabilirsiniz.

  • %30 oranında kredi ödemeleriniz ve kredi kartı ödemeleriniz etkilemektedir.
  • %25 Hesabınızın limiti ve borç durumunuz etkilemektedir. 10 bin TL kredi limitiniz var ve bunun hepsi borçsa eksi yönde etkilemektedir.
  • %20 kredi ödeme performansı, kredi kartı ödeme performansı ve kaç kere kredi için başvurmanız gibi detaylar.
  • %15 oranda kredi kullanımı yoğunluğunuz, az ya da çok kullanmanız farklı oranlar etkilemektedir.
  • %10 oranda diğer bankacılık işlemleri etkilemektedir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notunuzu kredi için başvurmadan önce öğrenme şansınız var. Bu sayede doğru miktara doğru şekilde başvuru yapabilmeniz mümkün olacaktır. BDDK tarafından bu notu öğrenebilmeniz için Findeks adında bir sistem oluşturulmuştur. Bu sisteme giriş yaparak notunuzu rahatça öğrenmeniz mümkündür.

Findeks Nedir? Findeks Notu Nasıl Öğrenilir? Yazımızda.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bankaların kredi notuna bu kadar önem vermeleri bence hiç doğru değil. Örneğin ben alışveriş yapıyorum ama ödememi zamanında yapamıyorum ama eninde sonunda yapıyorum. Sonuç kredi notum düşük bu durum her yerde karşıma çıkıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu