Banka - KrediBanka Bilgi

Kredi Çeken Kişi Borcunu Ödemezse Kefil Ne Olur?

Kredi çeken kişi borcunu ödemezse kefile ne olur? Kredi çekene kefil olmanız durumunda yükümlülükleriniz nelerdir? Kefil olmadan önce mutlaka bilmeniz gerekenler.

Kredi çekmek için bankaya gittiğinizde sizden bazı şartları sağlamanız istenir. Bu yükümlülükleri tek başınıza sağlayamazsanız sizden kefil istenir. Bu kefil borcun sorumluluğun bir kişiden alınarak birkaç kişiye verilmesi için bankalardan istenir.

Kredi Çeken Kişi Borcunu Ödemezse Kefile Ne Olur?

Asıl borç sahibi yani krediyi çeken kişi borcunu gününde ödemezse borcu ödeyerek olan ikinci kişi olacaktır. Kefil olduğunuz o borç krediyi çeken kişi kadarda sizindir. Alınacak sorumluluk sonrasında kredi sahibinin sicili bozulacağı gibi aynı zamanda kefilinde sicili bozulacaktır. O nedenle eğer kefil olacaksanız atacağınız imza sonrasında yükümlülüğünüzün farkına varmanızda fayda var.

Kefil Olmakla Alınan Yükümlülükler Nelerdir?

Kefil olarak krediye imza atmadan önce bilmeniz gereken ilk şey alacağınız yükümlülüklerdir. Bu süreçte bankalar belirli bir süre asıl borçluyla muhatap olduktan sonra hemen kefile durumu bildirirler. Bu konuda dikkatli olmaları ve borcun ona kalabileceğini öğrenmeleri için bu bildirim yapılır.

Borcun tamamını ya da kalan kısmını ödemek istemiyorsanız bu bildirimler sonrasında borçlu kişiyle yani krediyi çeken kişiyle hemen irtibata geçmelisiniz. Günümüzde bankalar sağlam bir kefil bulduğunda hemen imza attırmayı hatta hiç gerçek kredi sahibiyle uğraşmak yerine kefili borçlu olarak kabul etmeyi tercih ederler.

  • Çekilen krediye en az kredi sahibi kadar sizin de sahip olduğunuzu unutmamanız gerek.
  • Bankalar sizin de kredi sahibi olarak görecektir.
  • Eğer ilk bildirimden sonra borç hala ödenmemişse borcu sizin ödemeniz talep edilir. Hatta bunun için size belirli bir zaman verilir.
  • Kredi ödenmezse kefile bankalar tarafından 90 günlük bir süre tanınır.

Kefil Olmak İçin Gerekli Olan Şeyler Nelerdir?

Kefil olmak istemeniz bankalar tarafından her zaman yeterli değildir. Kredi çekerken bakılan kredi notu, gelir seviyesi gibi durumlara kefiller içinde bakılmalıdır. Yani kredi notu düşük birisi kefil olarak kabul edilmez.

Kefillik için imza atmadan önce sizin kredi notunuz araştırılır. Bununla birlikte gelir seviyenizi gösteren bir gelir belgesi veya maaş bordrosu sizden talep edilir. Tüm bunlar incelendikten sonra kefil olmanıza engel teşkil edecek bir durum yoksa sizden gerekli olan imzalar alınır.

Kredimi Nasıl Yapılandırabilirim? Tüm Bankalar Tıkla!

Kefil Olmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kefil olmak günümüzde ki borçlar kanunu nedeniyle herkesin rahatça kabul edilebileceği bir işlem değildir. Siz isteseniz dahi krediyi verecek banka gerekli şartları taşımadığınızı düşünmesi halinde sizin kefilliğinizi kabul etmeyebilir. Kefil olurken dikkat etmeniz gereken noktaları maddeler halinde belirtelim.

  • Kefil olmak için kredi notunuzun ve gelir seviyenizin istenilen seviyede olması gerekir.
  • Kefil olabilmek için eşinizin size onay vermesi gerekir. Eğer eşten habersiz bir kefillik yapılmışsa Borçlar Kanunu bu kefilliği geçersiz olarak sayacaktır. Eşin rızası alındıktan sonra bu yazılı olarak bankaya bildirilmelidir.
  • Borcu ödemesi için borcun ödeme gününden başlamak üzere size 90 günlük bir süre verilecektir.
  • Borç hiçbir şekilde ödenmeyip avukata kadar süreç ilerlediyse icra için hazırlıklar başlayacaktır. İcra dairesi kefile ve borçluya borcun tamamını ödenmesi için 7 gün süre verecektir.
  • Bu süre boyunca da borç ödenmemişse icra işlemleri başlatılacaktır. Düzenli maaş varsa maaşın 4/1’i kesilecektir.
  • Bu süreci olumsuz bir şekilde atlattığınızda bankalar size 5 yıl boyunca hiçbir kredi veya kredi kartı vermeyecektir.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Kefil olduğu için bin pişman bir sürü kişi tanıyorum. Kredi çeken kişi çok yakın olmadıkça kefil olmak çok riskli bir durum. Emin olun borç size kaldıktan sonra krediyi çeken de sizi bir başınıza bırakıyor.

  2. Bir kişi bir kişi için kredi çekerken kedil oldu ancak kredi çeken kişi kredisini ödeyemeyince kefile sorumluluklar düştüğünde kefil kendisini sorumlu tutmayıp tüm olanları kredi çeken kişiyr atma yetkisi var mıdır

  3. Bu konuda bir çok kefil olan kişi her zaman kefil olduğuna bin pişman olur. Ayrıca kefile verilen sorumluluklar çok zor oluyor ve gerçekten çekilen kredi borçlarının tümü üzerinize kalır bu da çözümsüz bir pişmanlıktır ödenmediği taktirde bazı yaptırım ve cezaya tabi tutulabilir bu yüzden kredi çekmek istenildiğinde kefil olmak yani bütün sorumluluğu üzerinize almak oldukça riskli ve telafisi güç olur.

  4. Bu konuda suçun sanki kefile aitmiş gibi ona ödetilmesi kesinlikle haksızlıktır aslında kefil istemek başlı başına bir sorundur kredi vereceklerse kişiyi araştırsınlar uygun görmezlerse vermesinler ne hakları var diğer insanlara en iyiside kredi ve faize hiç bulaşmamaktır

  5. Bir arakdaşım kredi çekmişti Ve bende kefil oldum ama malesef krediyi ödeyemedi ben Çok korktum kafamda bir sürü soru oluştu borç ödenmedi için banka beni arıycakmış ve bana şu süre içinde ödememi söyliycekmiş bunu bildigim iyi oldu arakdaşım ile para bulmaya çalışıyoruz inşalah ödüycez.

  6. Kefil olmak çok riskli bir işmiş. Adam borcu ödemezse borç senin üstüne kalıyor. Kefil olurken 2 kere düşünün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu