Nedir? - Nasıl?

İhbar Tazminatı Alırken Dikkat Edilecekler

İhbar tazminatı, işçi ve işverenlerin ihbar süresine uymamaları durumunda faydalanabilecekleri bir tazminat türüdür.

İhbar tazminatı işçi ile işveren arasında anlaşmazlıklara yol açan konulardan biridir. En az kıdem tazminatı kadar önemli olan bu konu, belirli şartların taşınması durumunda alınabilmektedir. Bundan dolayı çalışanların bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir.

İhbar süresi ve ihbar tazminatı çalışan ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda gündeme sık sık gelmektedir. Konu hakkında anlaşmazlığın olmasının öncelikli nedeni konu hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahip olunmamasıdır. İhbar tazminatı alınması için belirli şartların mutlaka sağlanıyor olması gerekmektedir. İşverenin işten çıkarması, çalışanın kendi isteği ile ayrılması, iş sözleşmesinin son bulması gibi şartların taşınması gerekmektedir.

Bu konuda önemli olan detay, işveren habersiz bir şekilde çalışanını işten çıkaramaz. Bununla birlikte çalışan da istediği zaman işten ayrılamaz. İşverenin işten çıkarması veya çalışanın işten çıkması için belirli şartlar ve süreler bulunmaktadır. İhbar süresi boyunca mutlaka bildirimin yapılması gerekmektedir. Bu süre her iki tarafın da mağdur olmaması açısından önemlidir. 

Makale İçeriği

İhbar Süresi Ne Kadardır?

İhbar tazminatı alırken, ihbar süresine uyulup uyulmaması en önemli detaylardan birisidir. İhbar tazminatı alırken dikkat edilen konulardan birisi ihbar süresidir. İhbar süresi, işyerinde çalışma süresinin aydan daha az olması durumunda iki hafta ile sınırlıdır. Fakat çalışma süresi 6 ay ile 18 ay arasında ise ihbar süresi 4 hafta olarak kabul edilmektedir. 

İş yerindeki çalışma süresi 18 ay ile 36 ay arasındaysa ihbar süresi 6 haftaya kadar çıkmaktadır. 3 yıldan daha fazla çalışma süresi varsa o halde ihbar süresi 8 hafta olacaktır. Örneğin, işveren bünyesinde 2 yıldır çalıştırdığı bir işçiyi, işten çıkaracaksa o halde 6 hafta önceden bunu işçiye bildirmek zorundadır. Aynı şey işçi içinde geçerlidir. 

İhbar süresine sadık kalınması ihbar tazminatı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda işveren ihbar süresi boyunca çalışana günde 2 saat iş arama izni vermek zorundadır. İşverenin bu izni vermemesi durumunda işçi ücretini %100 zamlı olarak vermesi gerekir.

Emekli Krediyi Ödemezse Ne olur? konusu da ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu