Banka BilgiNedir? - Nasıl?

Hisse Senedi Çeşitleri Nelerdir? Hisse Senedi Nedir?

Bu yazımızda genel olarak ismi duyulan ama detaylı bilinmeyen hisse senedi çeşitlerine değineceğiz. Bireyler yatırım yapmak ve yatırımları doğrultusunda ciddi kazançlar elde etmektedirler. Bu yatırımların başında da hisse senetleri gelmektedir. Hisse senetleri yatırımcılara almış oldukları senetlerin oranları da göre kar elde ettirebileceği gibi şirketin zarara uğraması durumunda da senetlerin oranında yine zarardan etkilenmelerine neden olmaktadırlar. Aynı zamanda şirkettin de bir ortağı olup söz hakkı da size doğmaktadır.

Hisse Senedi Çeşitleri

Hisse senedi çeşitlerinden bahsedecek olur isek  öncelikle şirketlerin kuruluş durumlarına bakmak gerekmektedir. Şirketler şahıs adına kurula bildikleri gibi ortaklar tarafından da kurulmuş olabilir. Bu durumda da hisse senedine hak sahibi olabilecek kişi sayıları değişiklik göstermektedir. Günümüzde kullanılan hisse senedi çeşitlerinden bahsedecek olursak şöyle sıralayabilir;

Adi Hisse Senedi ve İmtiyazlı Hisse Senedi

  • Adi Hisse Senedi ve İmtiyazlı Hisse Senedi: Öncelikle yatırımı yapan kişilerin senetlerdeki söz sahibi oranlarına bakılmaktadır. Bireyler şirkette ne kadar söz sahibi, senetlerinin oranları nedir, yönetimde oy kullanabilirler mi bu durumlara göre senetleri ad almaktadırlar.

Nama Yazılmış Hisse Senetleri ve Hamiline Yazılmış Hisse Senetleri

  • Nama Yazılmış Hisse Senetleri ve Hamiline Yazılmış Hisse Senetleri: anonim ortaklıklarda kullanılan hisse senetlerindendir. Kişilerin adlarına göre resmi kayıtlarda yer alan senetlerdir.

Primli Hisse Senetleri ve Primsiz Hisse Senetleri

  • Primli Hisse Senetleri ve Primsiz Hisse Senetleri: hisse senetlerinin üzerlerinde yazılmış olan nominal değerler vardır. Bu değerlerden çok daha fazla oranlarda satın alınmış olan hisse senetlerine primli hisse senetleri denilmektedir. Senetlerin üzerilerindeki nominal değerlerle eş olarak bir fiyat belirlenmiş ise bu senetler primsiz senetlerdir.

Bedelli Senetler ve Bedelsiz Senetler

  • Bedelli Senetler ve Bedelsiz Senetler: Şirket olarak çıkarılan senetler şirketlerin kuruluş amacıyla ya da yaptıkları yatırımlarda çıkarılmış iseler bu tür hisse senetlerine bedelli hisse senedi denilmektedir. Eğer ki şirketlerin değer artışı olarak çıkarılmış iseler bu tür hisse senetlerine ise bedelsiz hisse senetleri denilmektedir.

Kurucu Hisse Senetleri ve İntifa Hisse Senetleri

  • Kurucu Hisse Senetleri ve İntifa Hisse Senetleri: Şirketlerin kuruluş dönemlerinde emekleri olan kişiler için çıkarılmış olan senetlerdir. Bu senetler de ise ortaklık hakkı ve yönetimde söz sahibi olunması durumları bulunmamaktadır.

Hisse senedi çeşitleri olarak bu senetlerden bahsedebiliriz. Sizler de yatırım yapmak ve bu yatırımlarınızdan kar elde etmek istiyorsanız kendinize uygun şirketlerin hisse senetlerinden belirli oranlarda yararlanabilirsiniz. Kar elde eder iken elde edeceğiniz zarar ihtimalini de unutmamalısınız.

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. Burdan öğrendikten sonra iş yapacagım kişinin risk raporuna baktırdım. çıkan raporda olan sıkıntıları görünce vazgeçtim

  2. Merhaba süper bir makale olmuş ben hisse senetleri hakkında biraz bilgi edinmek istiyordum okuduktan sorna edindim artık borsa da ilk seviye olarak işlem YAPABİLİRİM TEŞEKKÜRLER 🤗

  3. Baya detaylı bir bilgi arıyordum avukatlıkla ilgili bukadar bilgi bulacağımı hüç düşünmrdim çok efsane

  4. Hocam makale için çok tesekkurler. Bu kadar çok hisse senedi türü olduğunu bilmiyordum. Çok yardımcı oldu.

  5. Bayım aslında hisse senetlerini biliyordum ama bu kadar ayrıntısının olduğunu bilmiyordum. Bize gösterdiğiniz için teşekkürler…

  6. Hocam böyle bir siteyi bize sunduğunuz için teşekkürler aradığımı burada bulabildim şükür

  7. Başta tereddüt etmekle birlikte sayfaya girip hisse senedi ile ilgili yazılan makaleleri okuyunca artık hangi hisseyi alacağımı biliyorum.

  8. Kredi risk raporu hakkında pek fikrim yoktu burayı gördüm ve aklımda fikirler oluşmaya başladı

  9. Detaylı anlatmışsınız hisse senetleri hakkında bilgileri hep araştırıyorum.. ayrıntılı elle tutulur bir ayrıntı olmuş…

  10. Hisse senedleri hakkinda pek bir bilgim yoktu hatta hic yoktu denecek kadar azdi sayenizde ogrrnmis oldum cok tessekur ediyorum iyi gunler diliyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu