Halı Yıkama Fabrikası Açmak İçin Neler Gerekir?
Halı Yıkama İşi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Halı yıkama fabrikası açmak, son dönemlerin en gözde işlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Özellikle son 5 yıl içerisinde halı yıkama işinde ciddi bir sıçrama yaşanıyor. Her geçen gün halı yıkama dükkanı açan girişimcilere yenileri ekleniyor. Dikkat ettiyseniz, hemen hemen her mahallede en az bir halı yıkamacı bulunuyor. Biz de bu sayfamızda halı yıkama işini daha yakından tanıyalım dedik.
Kendi işini kurmak isteyenlere halı yıkama işi ile ilgili bilgiler verelim, yeni bir iş fikirleri bölümüne halı yıkama dükkanı açma işini de ekleyelim dedik. Nasıl bir iştir? Halı yıkama dükkanı nasıl açılır? Gerekli malzemeler ve makineler nelerdir? Fiyatları ne kadar? Halı yıkama açmak için neler gerekir? Maliyeti ve kazancı karşılaştırıldığında halı yıkamacı işi karlı bir iş mi? Ne kadar kazandırır?
Halı yıkama fabrikası açma maliyeti ne kadar? Ne kadar sermaye gerekir? Kaç paraya açılır? Gerekli belgeler nelerdir? Ne tür evraklar istenir? Bu sayfamızdaki yazımızda cevap arayacağımız sorulardan bazıları bu şekilde. Halı yıkama açmak isteyenler için işin detaylarına ineceğiz. Fikirler vermeye çalışacağız.
Makale İçeriği
Halı Yıkama İşi Nasıl Bir İştir?
Kırsal kesimlerde yaşayanlar hariç artık hiç kimse evindeki halıları kendisi yıkamıyor. Halılarını dışarıya, halı yıkamacılara veriyor. Belki de siz de böyle yapıyorsunuz! Biz yapıyoruz. Halı yıkamak, apartman hayatı yaşayan kişilerin yer sorunu, çalışan bayanların vakit sorunu, ayrıca halıları topla, yıkama, kurutma, getir, götür derken oldukça zahmetli bir iş olabiliyor. Birçok bayana zor gelebiliyor.
Değişen yaşam koşulları, yükselen hayat standartları ve insanların gelir seviyesindeki artış ile birlikte evlerde halı yıkamak da tarihe karışmak üzere. Bir evin halıları senede iki – üç kere yıkanır. Bu genelde ilkbahar ve sonbahar aylarının başlangıcında olur. Buna ilaveten halıların olağan dışı kirlenme durumlarında da hanımlar halılarını yıkatma gereği duyarlar.
Artık onca zahmete girmekten kaçınıp halılarını 100 – 150 TL gibi makul sayılabilecek ücret karşılığında halı yıkama işi yapan dükkanlara vermeyi tercih ediyor. Bu da bazıları için ekmek kapısı, geçim kaynağı olmuş durumda. Küçük ve orta ölçekli girişimciler için halı yıkama fabrikası açmak, maliyeti ve kazancı karşılaştırılınca karlı bir iş gibi görünüyor. Kazandıran işler arasında yer alıyor.
Yazımızın devamında halı yıkamacı açmanın maliyeti konusuna değinmeden geçmeyeceğiz. Her bütçeye uygun halı yıkamacı dükkanı nasıl açılır? Bu konuda fikirler vermeye çalışacağız. Halı yıkama yeri açma gibi bir düşünce içerisinde olanları yazımızın tamamını okumalarını tavsiye ederiz. Önemli konulara değinmeye çalışacağız.
Gerekli Makineler Nelerdir?
Bu iş için ufak tefek bir çok malzeme gerekse de biz bunların hepsini saymayalım. İşin olmazsa olmazı olan halı yıkama makineleri nelerdir? Büyük çaplı makinelerden bahsedelim. Halı yıkama yeri açmanın en maliyetli olan kısmına, makinelerine değinelim. Her halı yıkama dükkanında bulunması gereken makineler şu şekildedir:
- Toz Alma Makinesi
- Fırçalı Halı Yıkama Makinesi
- Sıkma İşlemi İçin Halı Sıkma Makinesi
Halı yıkama yeri açmak için ihtiyaç duyulan en önemli makineler yukarıda saydığımız toz alma, yıkama ve sıkma işlemlerini yapan makinelerdir. Bu makinelerin üçüne birden sahip olmak gerekir. Zaten işin maliyetinin büyük bir kısmını bu makineler oluşturur.
Söz maliyetten açılmışken, piyasada her bütçeye uygun halı yıkama makineleri bulunur. Sermayesi az olanlar için manuel çalışan makineler kullanılabilir. Yarı otomatik veya tam otomatik halı yıkama makineleri ile her şeyi otomatik olarak yapan makineler de mevcuttur. Tabii bu makinelerin fiyatları yüksektir.
Bütçenize göre ne çeşit malzemeleri alacağınız size kalmış. Yapacağınız işin büyüklüğüne göre size en ideal olanlarını alabilirsiniz. Ayrıca daha önce halı yıkamacı açmış ve kapatmak zorunda kalmış kişilerden ikinci el halı yıkama makinelerini daha ucuz maliyetle temin edebilirsiniz. Bunun için sahibinden.com, letgo.com gibi ikinci el eşya satışı yapan alış veriş siteleri üzerinden bu kişilere ulaşabilirsiniz.
Önerilen Yazı: Drone Pilotluğu Nedir? Nasıl Olunur? Geniş Rehber
Halı Yıkama Dükkanı Açmanın Maliyeti
Geldik işin maliyet kısmına! Halı yıkama açma maliyeti ne kadar? Halı yıkama dükkanı kaç paraya açılır? Kaç paraya mal olur? Ne kadar sermaye gerekir? Bu tür soruların cevaplarına,
Yukarıda belirttiğimiz gibi her bütçeye uygun halı yıkama makinesi, toz alma ve sıkma makinesi bulunur. En düşük maliyetli, küçük bir dükkan için manuel makineler tercih edilebilir. Manuel makineler alınacaksa halı yıkama işlemi zahmetli olabilir. Bunu hatırlatalım.
İsterseniz en düşük maliyetli halı yıkamacı açacaklar için halılar nasıl yıkanır bunu anlatan bir video yayınlayalım. Videoda gösterilen makinelerin tamamını toplamda 15.000 TL ile 20.000 TL arası değişen fiyatlara alabilirsiniz.
Daha büyük bir dükkan açmak isteyenler, yarı otomatik ve tam otomatik halı yıkama sistemlerinin 100.000 TL ile 150.000 TL gibi bir maliyeti vardır. Bu rakamlar sadece toz alma, halı yıkama ve sıkma makineleri için geçerlidir.
Makinelerin yanı sıra bir tane servis aracı şart. Araç için panelvan tipi araçlar halı yıkama işi için idealdir. Mitsibushi L 300 modeli işinizi fazlasıyla görecektir. Bu tarz araçların ikinci el piyasa fiyatı 8.000 TL ile 12.000 TL arasında değişmektedir. Makineler ve araçlar, halı yıkama dükkanı açma maliyeti bakımından en maliyetli kısımlarıdır.
Dükkanın konumunun illaki şehrin en işlek caddelerinde olması gerekmez. Arka sokaklarda, şehir merkezinin bir iki kilometre dışında yer alan 75 ile 100 metrekarelik bir yer yeterli olacaktır. Bu tarz yerlerin kirası daha uygundur.
Fakat isminizin duyulması için reklam yapmanız gerekecek. Reklam için de bir bütçe ayırmak gerekir. Broşür, magnet, internet sitesi, yerel gazete veya radyolara reklam vermek gerekir ki müşteri bulabilesiniz.
Bütün bu saydıklarımızın yanında deterjan, çekpas, fırça, tezgah, önlük, çizme gibi küçük çaplı ekipmanlar da gerekecektir. Bunların maliyeti çok uygun olduğundan saymaya bile gerek duymuyoruz. Bütün hırdavatçılardan temin edilebilen, basit malzemelerdir.
Not: KOSGEB, halı yıkama fabrikası kurmak isteyen girişimciler için destek sağlıyordu. Kurslar düzenleyerek sertifika alanlara hibe desteği sunuyordu. Fakat Nisan 2019 tarihinden itibaren KOSGEB destekleri durdurduğunu açıkladı. Ama siz yine de KOSGEB desteklerini takip edin. Geri ödemesiz veya faizsiz 5 yıl sonra geri ödemeli KOSGEB desteklerinden de yararlanabilirsiniz. Özellikle bayan ve genç girişimcilere tanınan pozitif ayrıcalıklardan yararlanmak için hibe desteklerini yakından takip edin.
Halı Yıkama Fabrikası Toplam Maliyet
Şöyle kaba taslak, üç aşağı beş yukarı halı yıkama açmanın maliyeti konusunda bir şeyler söylemek gerekirse,
- Küçük bir halı yıkama dükkanı için maksimum 50.000 TL
- Orta büyüklükte bir halı yıkamacı açmak için 100.000 TL
- Büyük fabrika türü bir halı yıkama açmak için de 150.000 TL Civarında bir sermaye yeterli olacaktır.
150.000 TL maliyetli bir halı yıkama fabrikası da aşağıda videoda yer alan tesis gibidir.
Gerekli Belgeler
Buraya kadar bir halı yıkama işyeri açma düşüncesi içinde olanlar, halı yıkama fabrikası kurmak isteyen girişimciler için faydalı bilgiler vermeye çalıştık. Halı yıkama işinin nasıl yapıldığı konusunda değerlendirmelerde bulunduk.
Halı yıkama dükkanı açmak için gerekli makineler ve ihtiyaç duyulan malzemeleri inceledik. Bunların piyasa fiyatları konusunda araştırmalar yaptık, ziyaretçilerimizle paylaştık. Halı yıkama kurmanın maliyeti konusunda bilgilendirmeler yapmaya çalıştık.
Bu iş tam bana göre! Ben de halı yıkama açmak istiyorum diyenler için halı yıkama dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir? Halı yıkama dükkanı açma aşamasında hangi evraklar gerekir? Bu konu hakkında da bilgiler verelim.
Öncelikle sadece halı yıkama işi için değil, her türlü iş yeri açmak için bağlı bulunulan belediyelerden “İşyeri Açma Ruhsatı” almak gerekir. Ruhsat için istenen belgeler şu şekildedir;
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Adli sicil kaydı (Sabıka kaydı) e-devlet üzerinden de alınabilir.
- İşyeri sahibi için Bağ-Kur, çalışanlar için Sosyal Sigortalar Kurumu’na kayıt olunduğuna dair belge
- İşletmeci kimlik bildirme belgesi (Belediyeden verilir)
- Vergi Dairesine kayıt esnasında verilen vergi levhası. Buradan vergi dairesine kayıt olmak gerektiği sonucunu çıkarabiliriz.
- Oda faaliyet belgesi ve sicil tasdiknamesi fotokopisi (Ticaret Odası’na kayıtlı olduğunu gösteren belge)
- Dükkan kiralıksa kira sözleşmesi fotokopisi, kendi yeri ise tapu fotokopisi
- İşyeri krokisi
- İtfaiyeden alınacak uygunluk raporu
Halı yıkamacı açmak için gerekli belgeler bu şekildedir. Bu evrakları tamamladıktan sonra belediyeye işyeri açma ruhsatı başvurusu yapılır. Ruhsat alındıktan sonra dükkan açılabilir.
Bu arada halı yıkama fabrikalarının denetimi zabıtalara aittir. İşletmede güvenlik kameraları ve 24 saat kayıt yapan kayıt sistemi de bulunmalıdır. Yapılan denetimlerde bu eksiklik tarafınıza bildirilir. İkinci seferde para cezası uygulanabilir.
Halı Yıkama Açmak İsteyenlere Tavsiyeler
Son olarak halı yıkama açma işine girişecekler için bir kaç şey söylemek isteriz. Halı yıkamak herkesin yapabileceği bir iş olmakla birlikte işi iyi yapmak uzun vadede sizin yararınıza olacaktır. Giriş bölümünde dediğimiz gibi bir evdeki halılar senede en az iki yada üç defa yıkanır. Bu da müşterilerinizin devamlı müşteri olacağı anlamına gelir.
Fakat iyi hizmet vermeyen halı yıkamacılar bu müşterileri rakiplerine kaybeder. Zamanla zarar eder ve artık dükkanı kapatmak zorunda kalabilir.
Unutmayın, hanımlardan iyi reklam yapan kimse yoktur! Hizmetinizden memnun kalan müşteriler sizi arkadaşlarına tavsiye edecektir. Tavsiye ettiği arkadaşı başka arkadaşına, o diğerine derken müşteri potansiyeliniz çok hızlı artış gösterebilir. Halı yıkama fabrikası açmak isteyenlerin bu tavsiyemizi her zaman göz önünde bulundurmaları orta ve uzun vadede yararlarına olacaktır.
Teknolojiyi takip edin. Yeni çıkan sistemlerden haberdar olun. İşinizi kolaylaştıracak sistemlerden yararlanmaya çalışın. İnternetin nimetlerinden faydalanmayı ihmal etmeyin. Firmanıza ait bir internet siteniz olsun. Facebook’ta aktif olun. Yaptığınız işleri sık sık Facebook’ta grup kurarak buralarda paylaşın.
Planlamanızı iyi yapın. Bulunduğunuz bölgenin potansiyelini iyi analiz edin. Rakip firmaların durumlarını kontrol edin. Risk almamak adına küçük yatırımlarla başlayın. Yeterli müşteri portföyünü yakaladıktan sonra işinizi büyütmeye başlayabilirsiniz.
Reklam yapmayı kesinlikle atlamayın. Gerekirse apartmanların girişlerine firmanızın magnetini yapıştırın. Dairelerin posta kutularına broşürlerinizi bırakın. Bölgenin işlek caddelerinde, pazarlarda el broşürleri dağıtın. Yerel gazetelere reklam verin. Televizyon ve radyolara da reklam vermeyi unutmayın.
Halı yıkama için gerekli malzemeler ve makinaların en iyilerini almaya çalışın. Evet, bu başlangıçta maliyetinizi arttırabilir. Fakat sık sık arızalanan makinalar size daha pahalıya mal olacaktır. Halı yıkama şampuanları, deterjan gibi kimyasalların bilindik markalarını kullanmaya çalışın. Kaliteli olanlarını seçin.
Karlı Bir İş Mi?
Son söz olarak giriş bölümünde sorduğumuz sorulardan olan ve cevabını yazımızın içinde kısmen verdiğimiz, halı yıkama açmak karlı bir iş mi? Halı yıkama işi para kazandırır mı? Halı yıkamacı açarak para kazanılır mı? Sorularının da cevabını kendi görüşlerimize göre verelim.
kredbilite.net ailesi olarak halı yıkama kurma üzerine oldukça detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Halı yıkama dükkanı açmak isteyenlere yol göstermeye çalıştık. Bize göre halı yıkama işi karlı bir iş modelidir. Orta ve uzun vadede para kazandıracak işlerden birisi de halı yıkama işidir. Ayrıca geleceği olan, günden güne büyümeye aday bir sektördür.
Dolayısı ile halı yıkama fabrikası kurma gibi bir düşüncesi olanlara kredibilite.net olarak biz bu işi değerlendirmelerini tavsiye edebiliriz. Farklı sektörlere yönelmek isteyenleri yeni iş fikirleri bölümüne bekleriz.
halıların desen ve dokuları hep ilgimi çekmişti. bu yazı çok hoşuma gitti. güzel bilgilendirici bir makale. teşekkürler