Banka Bilgi

Ek Hesap Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ek hesap (kredili mevduat hesabı), bankaların; maaş müşterileri için vadesiz hesaba dâhil ettiği, hesapta bakiye bulunmadığında da kullanılabilen hesap olarak açıklanabilir. Müşterilerin düzenli gelirlerine göre belirlenen ek hesap; kredi kullanan banka müşterileri için de, ayrıca vadesiz hesaba (bankalar; kredi aylık taksitlerinin gecikmesi durumunda, müşterilerinin aylık taksitlerini ek hesaptan tahsil edebiliyor) tanımlanabilir. Günlük faiz üzerinden kullanılabilen ek hesap; ay sonunda tahakkuk eder ve müşteri kullandığı tutarlar üzerinden, aylık faiz öder.

Ek Hesap Avantajları

Banka müşterilerinin hesaplarında bakiye bulunmadığı zamanlarda; nakit çekim işlemlerinde ve alışverişlerde kullanılabilen ek hesap, düşük faiz oranları ile kredi kartı alternatifi olarak kullanılabilir. Faiz tutarları; kullanılan tutar üzerinden belirlendiği için, müşteriler harcamalarını ek hesapları üzerinden kontrol edebilir. Nakit olarak kullanıldığında; günlük %2,5-3 faiz (bankalara göre değişiklik gösterebilir) oran üzerinden hesaplanan faiz tutarları; müşterilerin nakit ihtiyaçları için, düşük tutarlı ihtiyaç kredileri yerine de kullanılabilir.

Ek Hesap Dezavantajları

Kredi puanını direkt etkileyen bankacılık ürünlerinden olan ek hesap; düzenli ödeme gerçekleştirilmediği takdirde, müşterilerin kredi puanın düşmesine ve bankacılık ürünlerinden yararlanamamalarına neden olabilir. Ek hesap limitini yüksek olarak belirleyen (bankalara göre değişiklik gösterebilmekle beraber, ek hesap limiti, maaş tutarının 3 katı oranında olabiliyor) müşteriler; gelirlerinden fazla harcama yapmaları halinde, aylık faiz tutarları konusunda sıkıntı yaşayabilir. Ödeme yapılmaması durumunda, bileşik faiz uygulanan ek hesap faizlerinde; müşterilerin ödemesi gereken tutarlar, düzenli gelirlerinin büyük bir kısmının hesaplarından kesilmesine ve gelir gider dengesinin bozulmasına neden olabilir. Her hesap için ayrı ayrı ek hesap talebinde bulunan müşteriler; aşırı borçlanma sorunu ile karşılaşarak, bankacılık sicillerinin bozulması sorunu ile karşılaşabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu